RU

Əgər hər gün xiyar yesəniz nə olar..?

...Xiyar çox qidalıdır, onların tərkibində çoxlu vacib vitaminlər, minerallar və çoxlu miqdarda su var. Bunun sayəsində susuzlaşdırmanın qarşısını alırlar. Üstəlik, onların kalorisi azdır və demək olar ki, heç bir yağ, xolesterol və ya natrium ehtiva etmir.

SİA-nın məlumatına görə, bunu verywellhealth.com yazır.

Xiyarın saxladığı bəzi sağlamlıq faydaları bunlardır:

Su balansını qorumağa kömək edir. Xiyar 96 faiz sudan ibarətdir ki, bu da kahı ilə müqayisə edilə bilər. Bu, nəmləndirmə səviyyəsini saxlamaq üçün əla bir yoldur.

Sümükləri gücləndirin. Xiyar sümük sağlamlığı üçün vacib olan K vitamini ilə zəngindir. Tədqiqatlar göstərir ki, K vitamininin aşağı səviyyədə olması sınıq riskinin artması ilə əlaqələndirilir.

Xərçəngin inkişaf riskini azaldır. Xiyarda polifenollar, lignanlar adlanan antioksidan xüsusiyyətlərə malik bitki birləşmələri var. Onların bir sıra faydalı təsirləri var, o cümlədən xərçəngin müəyyən növlərinin riskini azaldır. Tədqiqatlar göstərir ki, daha çox lignan istehlak edən postmenopozal qadınlarda döş xərçəngi və digər səbəblərdən ölüm nisbətləri daha azdır.

Ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Xiyarın tərkibində ürək-damar sistemi üçün faydalı olan flavonoidlər, fitonutrientlər var.

Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyin. Xiyar antihiperglisemik təsirə malikdir - qanda qlükoza səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Bu, insulin istehsalı və istifadəsi ilə bağlı problemləri olan diabetli insanlar üçün xüsusilə vacibdir. Xiyar diabetik pəhrizin sağlam bir hissəsi ola bilər.

İltihabı azaldın. Xiyar, xüsusilə xaricdən tətbiq edildikdə, iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə məşhurdur. İnsanlar tez-tez göz altındakı şişkinliyi azaltmaq və ya günəş yanığından sonra dərini sakitləşdirmək üçün xiyar dilimlərindən istifadə edirlər. Tədqiqatlar göstərir ki, xiyarın antiinflamatuar təsiri müəyyən fermentlərin inhibə edilməsi və hüceyrə siqnal yollarına təsirləri ilə bağlıdır.

Sağlam dərini qoruyur. Xiyar yemək dəri səpgilərini və infeksiyaları azaltmağa kömək edir. Onlar təmizləyici təsirə malikdir, qıcıqlanmanı (günəş yanığı daxil olmaqla) sakitləşdirir, dərini sərinləşdirir və şişkinliyi azaldır.

Budur, niyə xiyar yemək yaxşıdır. Bununla belə, bütün faydalı xüsusiyyətlərə baxmayaraq, bəzi insanlar xiyar istehlakını məhdudlaşdırmalı və ya əgər varsa, onları tamamilə istisna etməlidirlər: həzm problemləri, qan laxtalanma pozğunluqları, allergiya...

Nazlı Almuradova

Избранный
0
sia.az

1Источники