EN

Mətbəxinizdəki Düşmən: Bu tərəvəz böyrəklərinizi MƏHV EDİR

Yazın başlaması ilə süfrələrimizdə "ravent" (Rheum rhabarbarum) bitkisi görünür.

News24.az xəbər verir ki, kompotlar, piroqlar, mürəbbələr - yay yeməklərinə unikal turşluq gətirir. Bununla belə, ravent faydaları və zərərləri ətrafında mübahisələr var. 

Rus mətbəxində ravent ənənəvi olaraq təravətləndirici şirin yeməklər hazırlamaq üçün istifadə olunur. Ancaq diyetoloqlar mümkün mənfi təsirlərdən xəbərdar edərək, onu mülayim şəkildə istehlak etməyi məsləhət görürlər. Söhbət bu bitkinin tərkibindən gedir, onun tərkibindəki maddələr mədə-bağırsaq mukozasını qıcıqlandıra bilər.

Raventin həddindən artıq istifadəsi, xüsusən də meylli insanlarda böyrək daşlarına səbəb ola bilər. Günahkar böyük miqdarda kalsiumu bağlayan, böyrəklərdə çökən həll olunmayan duzları əmələ gətirən oksalat turşusudur. Ravent yarpaqlarının zəhərli olduğunu və bu turşunun həddindən artıq yüksək tərkibinə görə yemək üçün yararsız olduğunu xatırlamaq vacibdir! Bəzi Avropa ölkələrində həddindən artıq istehlak edildikdə hətta potensial təhlükəli sayılır.

Aqil 

Chosen
0
news24.az

1Sources