"Emal edilmiş ətin tərkibində güclü kanserogen olan nitrozaminlər var. Onlar ağciyər, beyin, qaraciyər, böyrəklər, sidik kisəsi, mədə, sinuslar və bağırsaq şişləri ilə əlaqəlidir", - deyə Maksud bildirib.
Kolon xərçənginin qarşısının alınmasında vacib bir addım sağlam pəhriz lifi olan lif qəbulunu artırmaqdır. Həkim optimal pəhriz modeli kimi tərəvəz, meyvə, taxıl və sağlam yağlara əsaslanan Aralıq dənizi pəhrizini adlandırıb.
Bununla belə, qeyd olunur ki, sağlam qidalanma xərçəngdən qorunmaq üçün yeganə təsirli vasitə deyil. Mayo Klinikasının onkoloqu Dr. Amrit Sinqhin sözlərinə görə, oturaq həyat tərzi ilə qalın bağırsaq xərçənginin inkişaf riski artır. Riskləri azaltmaq üçün həkim gündə ən azı 30 dəqiqə fiziki fəaliyyətlə məşğul olmağı məsləhət görür.