AZ

Putinin mətbəxindəki kefir bir anda məşhur oldu

Sarıkökün aktiv komponenti olan curcumin orqanizmdə iltihabla mübarizə aparır və bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır. 

Bunu Florensiya Universiteti və Roma Sapienza Universitetindən olan tədqiqatçılar müəyyən ediblər.

“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Nutrients” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqata görə, aşağı suda həll olmasına və məhdud bioavailability olmasına baxmayaraq, curcumin mədənin turşu mühitində sabitdir. Bundan əlavə, müəyyən bağırsaq bakteriyaları onu aydın terapevtik təsir göstərən aktiv metabolitlərə çevirə bilər.

Tədqiqat müəllifləri qeyd edirlər ki, curcumin xroniki iltihabın, xüsusən də piylənmə ilə əlaqəli olanların müalicəsində təsirli ola bilər. Yağlı və immun toxumalarda iltihabi proseslərin əsas mexanizmi olan NF-κB siqnal yolunun fəaliyyətini azaldır. Paralel olaraq, curcumin bədənin antioksidan qorunmasından məsul olan NRF2 yolunu aktivləşdirir.

Məlum olub ki, maddə həzmə müsbət təsir edir, bağırsaq maneə funksiyasını gücləndirir, həm də sistemli iltihabı azaldır. Bu xüsusiyyət onu neyrodegenerativ xəstəliklərdə, o cümlədən Alzheimer xəstəliyində istifadə üçün perspektivli bir namizəd edir.

Alimlər vurğulayırlar ki, curcumin xüsusilə həyat tərzi dəyişiklikləri ilə birlikdə xroniki iltihabi xəstəliklərin müalicəsi üçün təhlükəsiz təbii əlavə ola bilər. Bununla belə, sağlam qidalanma və fiziki fəaliyyətin əvəzedicisi kimi qəbul edilməməlidir.

Seçilən
0
cebheinfo.az

1Mənbələr