Ajans.az xəbər verir ki, pomidorun əsas aktiv komponenti olan likopenin xassələri haqqında yeni məlumatlar Amerika Fiziologiya Cəmiyyətinin Baltimorda keçirilən illik sammitində təqdim olunub. Likopen pomidorda və digər qırmızı meyvələrdə bolca istehsal olunan təbii antioksidant və iltihabəleyhinə birləşmədir. Pəhriz əlavəsi kimi də mövcuddur, lakin əlavələrin sağlamlığa təsiri yaxşı öyrənilməmişdir. ABŞ-nin “Northern State” Universitetinin alimləri pomidor və onun tərkibindəki likopenin orqanizmi piylənmədən qoruya bilib-bilmədiyini öyrənmək qərarına gəliblər. Likopen estrogenlərlə eyni biokimyəvi yollara təsir göstərdiyi üçün tədqiqatçılar pomidor ekstraktı, estrogenlər və ya saf likopen əlavə edilmiş yağlı qida ilə qidalanan balıqlarla bir sıra təcrübələr aparıblar. Məlum olub ki, pomidor ekstraktı çəki artımından qorunur. Bundan əlavə, likopen və estrogenin birləşməsi qan şəkərinin səviyyəsini daha da azaldır. Alimlər likopenin qaraciyərin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək etdiyini və yağların parçalanmasını sürətləndirdiyini irəli sürüblər. Təsiri bir həftə ərzində aydın olub: balığın maddələr mübadiləsi nəzərəçarpacaq dərəcədə dəyişib. Müəlliflərin fikrincə, bu, pəhrizdəki kiçik dəyişikliklərin belə tez bir zamanda nəzərəçarpacaq fayda gətirə biləcəyinə ümid etməyə əsas verir. Daha sonra komanda likopenin iltihab və maddələr mübadiləsi ilə əlaqəli genlərə təsirini öyrənməyi və müxtəlif pomidor sortlarının effektivliyini müqayisə etməyi planlaşdırır.